U skladište za sušenje i čuvanje povrća uloženo 17,5 milijuna kn

Bez autora
Aug 10 2012

PIK Vinkovci, koji posluje u sklopu koncerna Agrokor, otvorio je suvremeno paletno skladište za sušenje i skladištenje povrća površine 2500 četvornih metara i kapaciteta 5000 tona, vrijedno 17,5 milijuna kuna. Kako je istaknuo direktor PIK-a Vinkovci Vladimir Džaja, skladišni kapaciteti na lokaciji u Lipovcu su više od 12.000 tona, a do kraja godine će u sklopu središnjeg skladišta otvoriti liniju za prebiranje i izdvajanje luka za preradu, liniju za guljenje, sjeckanje i pakiranje luka te rashladni sustav ukupne vrijednosti 8 milijuna kuna. Na ovoj se lokaciji nalaze i dvije hladnjače i podno skladište kapaciteta 7 tisuća tona, kao i pakirnica, u kojoj se dnevno pakira i isporuči na tržište 150 tona povrća. Mi smo najveći proizvođač luka u Hrvatskoj i regiji, ali i dalje radimo na proširenju skladišnih kapaciteta i povećanju proizvodnje – kaže Vladimir Džaja te dodaje da je Agrokor u PIK Vinkovce posljednjih godina uložio 60 milijuna kuna, a od 1994. otkad je u sustavu Agrokora, više od 500 milijuna kuna...

U skladište za sušenje i čuvanje povrća uloženo 17,5 milijuna knPIK Vinkovci, koji posluje u sklopu koncerna Agrokor, otvorio je suvremeno paletno skladište za sušenje i skladištenje povrća površine 2500 četvornih metara i kapaciteta 5000 tona, vrijedno 17,5 milijuna kuna.

Kako je istaknuo direktor PIK-a Vinkovci Vladimir Džaja, skladišni kapaciteti na lokaciji u Lipovcu su više od 12.000 tona, a do kraja godine će u sklopu središnjeg skladišta otvoriti liniju za prebiranje i izdvajanje luka za preradu, liniju za guljenje, sjeckanje i pakiranje luka te rashladni sustav ukupne vrijednosti 8 milijuna kuna.

Neće stati

– Na ovoj se lokaciji nalaze i dvije hladnjače i podno skladište kapaciteta 7 tisuća tona, kao i pakirnica, u kojoj se dnevno pakira i isporuči na tržište 150 tona povrća. Mi smo najveći proizvođač luka u Hrvatskoj i regiji, ali i dalje radimo na proširenju skladišnih kapaciteta i povećanju proizvodnje – kaže Vladimir Džaja te dodaje da je Agrokor u PIK Vinkovce posljednjih godina uložio 60 milijuna kuna, a od 1994. otkad je u sustavu Agrokora, više od 500 milijuna kuna. Godišnja proizvodnja luka u Lipovcu, kaže V. Džaja, zadovoljava četvrtinu hrvatskog tržišta luka, a lani su proizveli rekordnih 9300 tona luka.

– Ovo je samo jedna u nizu investicija koje Agrokor trenutačno završava jer mi u Agrokoru čvrsto vjerujemo da su samo nove investicije realna osnova za izlazak iz krize, za podizanje zapošljavanja, odnosno za rast BDP-a. Stoga, unatoč krizi, i dalje optimistično ulažemo i na taj način podižemo vrijednost svojih kompanija. U mjesec dana otvorili smo tri velike Agrokorove investicije, i to je naš recept za izlazak iz krize – važno je investirati. U Hrvatskoj su mnogi gospodarski subjekti još nekonkurentni, a imamo potencijala u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Hrvatska bi samo kroz supstituciju uvoza mogla osnažiti ekonomiju i generirati gospodarski rast. To je naša osnovna misao kad ulažemo u poljoprivredu i proizvodnju hrane “od polja do stola” – rekla je Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokor koncerna i nastavila:

Oživljavaju posrnule

– Agrokor je poznat po oživljavanju posrnulih poduzeća koje preuzme. Primjer je Belje, koje smo oživili i preokrenuli situaciju u kompaniji te kreirali dobar proizvod. Agrokor ima jasnu viziju i poduzetničku hrabrost, što se pokazuje kroz naše investicije i zapošljavanje, što je ključni problem kod nas. U Vukovarsko-srijemskoj županiji planiramo uskoro još dvije investicije – u obnovljive izvore energije i u luku Vukovar na ukrcavanju i iskrcavanju robe – najavila je Ljerka Puljić te dodala da se mogu očekivati poskupljenja hrane kod nas i u svijetu. To će Hrvatsku, kaže, pogoditi snažnije upravo zbog nekonkurentnosti. I zato je ulaganje, primjerice u navodnjavanje, kao što to radi Agrokor, koji navodnjava 2500 hektara pod povrtlarskim kulturama, doprinos konkurentnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik